Hvordan måles HDI

Hvordan er HDI?

Human Development Index (HDI) er en foranstaltning, der søger at evaluere den menneskelige udvikling af et land under hensyntagen til tre hoveddimensioner: sundhed, uddannelse og indkomst. Oprettet af De Forenede Nationers udviklingsprogram (UNDP) er HDI en måde at sammenligne udviklingsniveauet mellem forskellige lande.

Dimensionerne på HDI

HDI beregnes ud fra indikatorer, der repræsenterer de tre dimensioner, der er nævnt ovenfor. Hver dimension har et sæt specifikke indikatorer, der kombineres for at danne det endelige indeks.

1. Sundhed

I sundhedsdimensionen betragtes de som indikatorer som forventet levealder ved fødslen og børnedødeligheden. Disse indikatorer afspejler livskvaliteten og adgangen til en befolknings sundhedsydelser.

2. Uddannelse

Uddannelsesdimensionen tager indikatorer såsom voksenlitteratur og tilmeldingsgraden i grundskole, mellem- og videregående uddannelse. Disse indikatorer afspejler adgang til uddannelse og kvaliteten af ​​et lands uddannelsessystem.

3. Indkomst

Indkomststørrelsen er repræsenteret af bruttonationalproduktet (BNP) pr. Indbygger, hvilket er den gennemsnitlige indkomst for en befolkning. Denne indikator afspejler niveauet for økonomisk udvikling i et land og dets evne til at generere rigdom.

Beregningen af ​​HDI

For at beregne HDI normaliseres hver indikator i en skala fra 0 til 1, hvor 0 repræsenterer den værste ydelse og 1 den bedste ydelse. Derefter kombineres de normaliserede værdier ved hjælp af et geometrisk gennemsnit, hvilket resulterer i det endelige indeks for HDI.

HDI varierer fra 0 til 1, og værdier tættere på 1 indikerer et højere niveau af menneskelig udvikling. Baseret på værdien af ​​HDI klassificeres lande i forskellige kategorier, såsom lav menneskelig udvikling, medium menneskelig udvikling, høj menneskelig udvikling og meget høj menneskelig udvikling.

HDI -begrænsninger

Selvom det er en meget anvendt foranstaltning, har HDI nogle begrænsninger. Det tager ikke højde for andre vigtige aspekter af menneskelig udvikling, såsom kønsmæssig ulighed, vold og miljømæssig bæredygtighed. Derudover er HDI et gennemsnit, der kan skjule uligheder i et land.

På trods af begrænsninger er HDI et vigtigt værktøj til vurdering af menneskelig udvikling og identificering af områder, der har brug for forbedringer. Det hjælper med at formulere offentlige politikker og overvåge fremskridt over tid.

Referencer:

  1. unud brasil
  2. udvikling objektiv bæredygtig 1.2
Scroll to Top