Hvordan historien er delt

Hvordan er historien opdelt?

Historie er en disciplin, der studerer tidligere begivenheder og deres konsekvenser, der søger at forstå udviklingen af ​​menneskeheden over tid. For at lette undersøgelsen og forståelsen af ​​de forskellige historiske perioder er historien opdelt i forskellige perioder og kategorier.

Perioder med historie

Historie er normalt opdelt i perioder, der repræsenterer større faser af menneskehedens udvikling. Disse perioder kan variere afhængigt af den studerede region, men nogle af de vigtigste er:

  1. Forhistorie: periode, der spænder fra fremkomsten af ​​de første mennesker til fremkomsten af ​​skrivning, omkring 4000 f.Kr.
  2. Ancient Alder: Periode fra fremkomsten af ​​at skrive til Romerrigets fald i 476 e.Kr.
  3. Middelalder: Periode fra det romerske imperiums fald til slutningen af ​​middelalderen, omkring det femtende århundrede.
  4. Moderne tidsalder: Periode fra slutningen af ​​middelalderen til slutningen af ​​det attende århundrede, markeret med den europæiske søfartsudvidelse og den industrielle revolution.
  5. Moderne alder: Periode fra slutningen af ​​det attende århundrede til i dag, præget af store sociale, politiske og teknologiske transformationer.

Historikskategorier

Ud over perioder er historien også opdelt i forskellige kategorier, der hjælper med at organisere studiet af historiske begivenheder. Nogle af de vigtigste kategorier er:

Politik

Politiske historieundersøgelser og institutioner relateret til politisk magt, såsom regeringer, politiske systemer, krige og revolutioner.

økonomisk

Økonomiske historieundersøgelser begivenheder og transformationer relateret til produktion, distribution og forbrug af varer og tjenester over tid.

social

Socialhistoriske studier begivenheder og transformationer relateret til sociale relationer, såsom social lagdeling, sociale bevægelser og kulturelle ændringer.

kulturel

Kulturhistoriske studier begivenheder og transformationer relateret til kulturelle manifestationer såsom kunst, litteratur, musik, religion og skikke.

teknologisk

Teknologiske historieundersøgelser begivenheder og transformationer relateret til udvikling og anvendelse af teknologier over tid.

konklusion

Historie er en kompleks og omfattende disciplin, der søger at forstå udviklingen af ​​menneskeheden over tid. Opdeling i perioder og kategorier letter undersøgelsen og forståelsen af ​​de forskellige aspekter af historien, hvilket tillader en mere detaljeret og uddybet analyse af tidligere begivenheder.

Scroll to Top